Domů

Inovace v oblasti prostředí s nebezpečím výbuchu - nový Remote I/O systém „ANTARES“

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel redakce Etm   
Čtvrtek, 17. prosinec 2009
BARTEC_ANTARES_titlNový Remote I/O systém ANTARES od firmy BARTEC je kompaktní decentrální multi vstupní a výstupní jednotka určená pro přenos digitálních a analogových dat, stejně jako pro průběžné propojení polních zařízení pomocí digitální komunikace na řídící systém v průmyslovém prostředí.
Systém je konstruován a připraven pro přímou instalaci v prostředí s nebezpečím výbuchu. Prostředí s nebezpečím výbuchu se mimo jiné nachází v chemickém, farmaceutickém a petrochemickém průmyslu, stejně jako v dalších oblastech s výskytem hořlavých kapalin, plynů a prachů. V těchto prostředích je potřeba mnoho různých čidel (teploty, tlaku, průtoku atd.), akčních členů (motory, ventily apod.) které je nutno snímat, měřit, řídit, nebo regulovat. ANTARES zjednodušuje tyto procesy pomocí přímého nasazení v poli, kde se nabízí vysoký potencionál použití.
Při vývoji systému ANTARES byl kladen důraz na konstrukci minimálních rozměrů, aby byl výsledný produkt opravdovou inovací, jako nejmenší Remote I/O systém určený do prostředí s nebezpečím výbuchu. Cílem nového vývoje bylo dosáhnout funkčnosti, vysoké užitkovosti ve spojení s ochranou proti výbuchu a to vše v odpovídajícím designu produktu.

BARTEC_ANTARES_1

Nový a zdařilý koncept ANTARESu vyniká i použitím nového výjimečného pouzdra. Kombinace ochrany Ex d, Ex e a Ex i, včetně vlastní vyvinuté spojovací techniky byla uskutečněna v nejmenším možném prostoru. Díky konceptu vývoje je systém určen do kategorie zařízení 2G bez použití skříně s vlastní ochranou proti výbuchu (Ex e). Pro uživatele to znamená úsporu finančních nákladů i snížení projekční vytíženosti. K instalaci postačí jednoduché a cenově výhodné standardní skříně.
Pomocí ANTARESu je také pro zákazníka dosaženo minimalizace nákladů za instalaci a materiál a tím také ušetření finančních zdrojů. Systém ANTARES je možné uchytit na standardní nosnou lištu a všechny moduly je možné měnit během provozu systému pod napětím „hot swap". Dále je možnost připojení standardního bus-systému bez použití dalších komponentů pro ochranu proti výbuchu jako např. oddělovače.
Tento systém se vyznačuje vysokou multifunkčností. ANTARES systém může být připojen na různé druhy komunikace (Profibus DP, PROFINET, Ethernet IP, Modbus/TCP) a na různé řídicí systémy. Silný napájecí zdroj umožňuje připojení až 32 I/O modulů z čehož vyplívá velké množství I/O kanálů. K dispozici je následujících 8 modulů:
  • 8 digital In NAMUR (z toho jsou 2 vstupy parametrovatelné jako čítače)
  • 16 digital In NAMUR
  • 8 digital OUT
  • 8 analog In
  • 8 analog In HART
  • 4 Analog In/Out volně parametrovatelné
  • 4 Analog In/Out HART volně parametrovatelné
  • 4 temperature In

Díky malé formě je možné moduly skládat i v malém prostoru. Interního propojení busové komunikace je dosaženo jednoduchým zastrčením modulů k sobě. Všechny I/O moduly jsou v provedení s ochranou Ex i. Připojeny můžou být senzory a akční členy i v zóně 0 a v zóně 20. Připojovací technika na I/O modulech pro senzory a akční členy je též formou konektorů. Stav I/O modulů je na místě možné vizuálně kontrolovat pomocí indikátorů LED umístěných přímo na modulech. Přídavný Extension modul umožňuje sestavení I/O modulů na více nosných lištách.
Hlavní modul RCU (Rail Control Unit) se skládá z CPU, Fieldbus interface a vlastního integrovaného síťového propojení. Celý hlavní modul RCU je vybaven ochranou proti výbuchu typu Ex d a slouží k propojení příslušných připojovaných modulů. Inovační uzavírací technika zaručuje spolehlivé propojení. Pomocí USB rozhraní a designer softwaru lze RCU libovolně konfigurovat. Vestavěná SD paměťová karta ručí za přídavné zálohování konfigurovaných dat jako Backup. Různé provedení napájení DC24V, nebo AC 90-240V poskytuje různá specifická nasazení. Pomocí mostního propojení dvou RCU je možné dosáhnout pravé redundance profibusu DP. Toto je důležité pro vysokou spolehlivost provozovaného zařízení.

BARTEC_ANTARES_2

V oblasti výzkumu a vývoje byly zvláštní posouzení a zkoumání jiskrové bezpečnosti provedeny ve spolupráci s fyzikálně technickým spolkovým ústavem PTB v Braunschweigu. Tímto je toto zařízení vhodné pro použití v ATEX zóně 1 a 2 (plyny) a ATEX zóně 21 a 22 (prachy) dle nejnovějších směrnic a dle IECEx.

ANTARES Designersoftware
Programovací software pro ANTARES je navržen vlastním vývojem firmy BARTEC. Díky intuitivnímu ovládání je pomocí několika kliků myší celý systém naprojektovaný a nakonfigurovaný. Uživatel vidí již při sestavování reálného systémového návrhu obrázky komponentu v reálném měřítku. Program automaticky hlídá, aby nebyly překročeny limitní hodnoty jako např. odstupy, napájení a maximální délka profibusu. Program má též integrovanou funkci automatického vygenerování listu materiálu a odeslání poptávky E-mailem.
Software je dále vybaven funkcí KONSTRUKTOR (generátor projektu resp. systému), která vypočítává optimální řešení rezerv vstupů a výstupů při minimálních nákladech.

Přednosti a charakteristické vlastnosti:

  • K montáži není nutné použití Ex e skříně. Standardní IP skříň je vyhovující.
  • Profibus DP, PROFINET, Ethernet IP, Modbus/TCP
  • Nejsou nutné externí bezpečnostní bariery, popř. oddělovače.
  • Stejná Bus-topologie jako v prostředí bez nebezpečí výbuchu.
  • Integrovaný Ethernet switch umožňuje sestavení busové linky
  • Výkonný napájecí zdroj umožňuje napájet až 32 modulů
  • Opravdový redundantní systém
  • Inovativní design
  • Designer software s intuitivním ovládáním
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky