Domů

EPLAN FieldSys optimalizovaný návrh kabeláže od řídicího systému k provozním zařízením

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Úterý, 23. říjen 2012

00

EPLAN FieldSys umožňuje navrhnout vedení ka­belů přesně podle požadavků. Tento komplexní konstruktérský nástroj zahrnuje funkci návrhu pokládky kabelů, správu kabelových tras podporovanou databází a automatickou analýzu dat, která zrychluje procesy, zjednodušuje montáž a pomáhá zajistit vysokou efektivitu inženýrských prací.

EPLAN FieldSys je softwarový modul pro návrh ka­belových tras v provozech, který bude dostupný v nové verzi systému EPLAN Platform 2.2 od října 2012. FieldSys vychází z výkresů stroje nebo technologického zařízení ve 2D, které mohou být načteny do systému EPLAN ve formátech např. DWG nebo DXF. Konstruktér může s využitím EPLAN Platform určit požadovaná kabelová propojení a zobrazit návrh možných kabelových tras. To znamená, že propojení mezi úrovní řídicího systému a komponenty na provozní úrovni může být navrženo velmi efektivně a s permanentním dokumentováním návrhu. V další fázi se automatizační komponenty a provozní zařízení začleněné v elektrickém schématu umístí do výkresů stroje.
 

Včetně úplné dokumentace

Podle propojení mezi zařízeními, která jsou definovaná ve schématu elektrického zapojení, navrhne EPLAN vedení všech kabelů v ka­belové síti. K optimalizaci kabelových tras v kabelové síti pomáhá možnost individuálního nastavení pravidel pro pokládku kabeláže. Jsou-li k propojení zařízení třeba i další kabely mimo definovanou kabelovou síť, vypočítá se jejich délka. Na základě informací o ve­dení kabelů vygeneruje EPLAN FieldSys stisknutím jednoho tlačítka úplnou dokumentaci o kabelovém propojení všech zařízení v síti. Tato dokumentace je zvláště důležitá pro instalaci kabelů. Přesné výsledky zaručí výpočet délek všech kabelů s ohledem na typ kabelu a jeho zakončení, včetně informací o zdroji a cílovém zařízení. Tato dokumentace také přesně určuje trasu každého kabelu, což je velmi užitečné při jejich pokládce. Pracovník, který instaluje kabely, může sledovat dokumentaci krok za krokem od zdroje až po cílové zařízení, a tak snadno a rychle najít pro kabel optimální trasu.

01


Údržba: všechny potřebné informace
na jednom místě

Začlenění výkresů vedení kabelů a dokumentace o kabelech jako zá­kladního prvku dokumentace stroje nebo technologického zařízení významně zvyšuje užitnou hodnotu dokumentace řídicího systému. Všechny důležité informace jsou snadno dostupné nejen při instalaci, ale také při údržbě a servisu. Kde se v systému nachází určitá kom­ponenta? Kliknutím na navigaci ve schématu elektrického zapojení, a to od bloku řízení pohonu až po výkres celého stroje, lze jasně určit, kde je např. konkrétní motor nainstalován. Mohl by být kabel motoru poškozen? Výkresy a dokumentace jasně určují, kudy je kabel ve stroji veden. To znamená, že případnou poruchu lze snadno najít a opravit.

EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o.
Dřevařská 876, 463 11 Liberec 30
Karel Hosnedl, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
tel.: +420 485 161 097, fax: +420 485 160 437
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky