Domů

Cenově dostupné termokamery pro zaměřování horkých míst

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Vladimír Heřman, En-Centrum, s.r.o.   
Neděle, 19. duben 2009
Wahl_titlTato kamera nalezla velice rychlé uplatnění a to zejména díky své ceně, snadnému ovládání i bohatému příslušenství. Ke dnešnímu dni s ní pracuje již několik revizních techniků, několik pracovníků elektrotechnických, energetických oddělení průmyslových firem, několik montážních pracovníků a také stavařských specialistů. Hlavní síla tohoto modelu spočívá v rychlém nalezení nejteplejší oblasti, bodů na přehledném grafickém displeji se zobrazením rozložení teplotního obrazu při výhodným poměru výkon/cena.

Práce s termokamerou HSI1200 je velice jednoduchá, rychlá a snadná. Stačí zaměřit optiku na cílenou oblast, vyhledat na obrazovce nejteplejší  bod a s pomocí laserového ukazovátka se ujistit o přesném lokalizovaném místě. Snadná práce je umožněna hlavně automatickým  zaostřováním optiky na sledovanou scénu, bez nutnosti ručního ostření. Zachycené obrázky teplotního rozložení z displeje se ukládají na paměťovou SD kartu, následně je převést s pomocí čtečky SD karet do počítače, nebo notebooku. Program nainstalovaný na PC umožňuje prohlížet, nebo analyzovat uložené teplotní obrázky.

Wahl_1

Kamera je osazena do plastového nárazu odolnému krytu. Laserový zaměřovač přesně potvrdí skutečnou polohu snímaného nejteplejšího místa. Termokamera HSI1200 měří teplotu u všech 256 pixelů zobrazených na grafickém displeji, dva kurzory na displeji umožňují přehledně měřit teplotní rozdíl přímo na displeji. Hmotnost kamery je minimální, pouze 0,7 kg, konstrukce je taková, aby se s ní mohlo pracovat pouze jednou rukou. Je možné ji upevnit také na stativ. Používá se jako detekční a diagnostický nástroj v mnoha oblastech průmyslového, komerčního, nebo domácího využití, včetně aplikaci v elektrotechnice, energetice, v místech s mechanicky pohybujícími se součástmi a celky, při kontrole topných, klimatizačních, chladicích jednotek atd...

Displej kamery HSI1200 tvoří matice 16 × 16 pixelů, ten je rozložen  je schopen zobrazit s vysokým rozlišením v reálném čase teplotní obraz na jasném 3,5“ barevném LCD displeji s podsvětlením. Uživatel si může zvolit tři různé barevné palety: červená-modrá, zelená-modrá, nebo v šedých odstínech.
Zorné pole kamery je 20° × 20°, obsluha může zvolit režim integrace více obrázků před zobrazením, nastavit emisivitu povrchu a teplotu odraženého povrchu. HSI1200 kameru napájí LI-ion dobíjecí baterie s dlouhou životností, které je možné v terénu snadno vyměnit, nebo dobít. Standardní příslušenství zahrnuje kameru, síťový dobíječ, baterie, SD paměťovou kartu, SD čtečku paměťové karty, SD spojovací USB kabel čtečky paměťové karty, CD Rom s příručkou a softwarem, ramenním popruhem a přenosným kufrem.

Ukázky z praxe s HSI1200

Wahl_3

Na obrázku výše je názorně vidět nejteplejší část silového kabelu ze spleti několika kabelů přivedených do elektrického rozvaděče na objektu.

HSI3000 novinka na našem trhu.


HSI3000 má stejné konstrukční provedení jako jednodušší typ HSI1200. Jedná se o pokročilejší model s vestavěným čidlem s rozlišením 160×120 pixelů. Rozsah měřených teplot je od -10  do 250 °C. Detektor se vyznačuje citlivostí 0,15°C , zorné pole 20° × 20°. Zobrazovací frekvence je 9Hz.

Wahl_5

Na obrázku výše je zobrazen náhled na standardní software který je zdarma k těmto termokamerám řady 3000 dodáván. Program primárně umožňuje stáhnutí uložených obrázků z přístroje do počítače přes rozhraní USB, pomocí kursorů  mapovat teplotu každého pixelu na celé matici zobrazení 160×120 bodů. Dále je možné pomocí tohoto SW libovolně měnit teplotní rozsahy, barevné spektrum, zvětšovat, atd…

Wahl_4

Na obrázku výše je pro názornost snímek části do mu s vestavěným podlahovým topením. Aktuálně je proto termokamera HSI3000 také vynikajícím pomocníkem pro stavební, nebo kontrolní organizace a instituce. Na základě termografického monitorování celého objektu umožňuje vydat certifikát o energetické úspornosti stavby. Prohlídka může postupovat například tak, že prohlédneme, a uložíme teplotní snímky celého domu,  střechy ze všech světových stran, se zaměřením na kritické části staveb jako jsou rámy oken, jejich napojení, překlady, vstupy do domu, komínové části střech, detaily střechy, prostupy. Je vhodné se zaměřit i na možná problematická místa zevnitř domu, kouty, izolace podstřešních prostor. Ideální pro termografickou prohlídku je počasí s mírným mrazíkem, nebo okolo 0 až max. 5°C. Budova by měla být plně vytopena, se zapnutým topením, podlahovým topením pokud je použito, aby rozdíl venkovní a vnitřní teploty byl minimálně 20 stupňů. V případě potřeby, zvláště u krizových míst je vhodné doplnit do dokumentace také snímek z běžně kamery.

HTML clipboard Uvedený model termo-kamery WAHL HSI1200  je dostupný za nepřekonatelnou cenu 55.000 Kč bez DPH na adrese, či telefonních číslech výhradního dodavatele společnosti En-Centrum, s.r.o., Lidická 66, 15000 Praha 5, tel 257322538, fax 251560202, http://www.encentrum.cz, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky