Domů

Nové hygienické rozváděče pro potravinářský průmysl

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Středa, 24. listopad 2010
rittal_1_titlBez čistoty se při výrobě potravin prostě neobejdeme. Na stroje a zařízení, která se v potravinář-ském odvětví využívají - a která s vyráběnými potravinami přicházejí do bezprostředního styku, se vztahují extrémně přísné podmínky. Tyto přísné hygienické standardy přebírají stále častěji také periférie a řídící technika, představující páteř každé automatizované výroby. To vše vyžaduje roz-váděčové skříně a ovládací panely, které lze snadno čistit a které díky tomu minimalizují riziko nežádoucích a nebezpečných kontaminací.

Výrobkovou řadou „Hygienic Design" (HD), Rittal cíleně reaguje na specifické požadavky potravinářské-ho sektoru - a proto dodává sérii rozvaděčových skříní a ovládacích panelů, vypilovaných z hygienicko-technického pohledu do nejmenšího detailu. „Systémy Hygienic Design jsou koncipovány zejména pro využití ve výrobě potravin, kde jsou otevřené procesy na denním pořádku, jak je tomu například při zpra-cování masa, ryb nebo mléka.

Ušlechtilá ocel

V rodině HD nacházejí uplatnění výhradně skříně a ovládací panely z ušlechtilé oceli - z materiálu, který vykazuje ty nejlepší povrchové vlastnosti a který lze rychle a spolehlivě čistit a dezinfikovat. Záměrně byly eliminovány například spáry nebo kování, ve kterých by se mohly bujet nežádoucí mikroorganismy. Veškeré komponenty stavebnice HD - až po ty nejmenší doplňky, jako například nivelační nohy - jsou jako dělané pro extrémní hygienu. Například nivelační nohy mají závity uvnitř.

Dokonalá přístupnost při čištění je podmínkou, která hrála při konstrukci inovativní série HD hlavní roli.

Rozváděče HD se nabízí v různých rozměrech (Š x V x H: 200 x 300 x 155 až 600 x 1200 x 300 mm) a pokrývají tak celou řadu využití. Větší HD rozváděče lze při využití podstavců instalovat alternativně také na podlaze.

rittal_1_1
Rozváděč HD (Hygienic design)

Fakt, že se v případě HD jedná skutečně o zcela nové řešení, dokládá mimo jiné i šikmá konstrukce stře-chy, která spojuje průmysl a výzkum a bere si na mušku hygienu při zpracování a balení potravin.
PRO šikmou střechu existuje hned několik důvodů: Na skříni by se nemělo dát nic odložit, plocha by měla být optimálně viditelná a tekutiny by měly - i při čištění - rychle a bezpečně stékat.

Požadavky velkých producentů potravin

V případě potřeby lze rozváděč HD uspořádat také jako ovládací skříně s obzvláště stabilním nosným ramenem z ušlechtilé oceli. Velký průřez (70 mm) umožňuje snadný přívod kabelů ke konektorům. Spojo-vací prvky nosného ramena nemají z vnějšku žádná připevnění nebo přechody s ostrými hranami. Spojení systému se speciálním vnějším těsněním přináší optimální hygienické vlastnosti.

Pod lupou: Nové hygienické propojení kabelů

Součástí rozváděčů Hygienic Design (HD) od Rittalu je celosvětová novinka - patentovaná kabelová průchodka z ušlechtilé oceli, ušitá na míru nejpřísnějším hygienickým nárokům. Její důsledně hygienicky vyhovující konstrukce výrazně snižuje riziko kontaminace. Tam, kde původní kabelové průchodky kvůli dutinám, spárám a vnějším závitům představovaly ideální místo pro hromadění nečistot, přináší kompo-nenty Rittalu výhradně hladké plochy a pozvolné přechody, které zabraňují ulpívaní nečistotám a mikro-organismům.

rittal_1_2
Svorkovnicová skříňka HD

Speciální vlastností nových kabelových průchodek je uzavřená matice sahající až na povrch rozváděče, která tak schová celý svěrný a těsnící mechanismus. Tato matice byla koncipovaná podle odpovídacích hygienických konstrukčních kritérií podle DIN EN 1672-2, DIN EN ISO 14159 a platných norem EHEDG. Přechod mezi skříní a kabelem tvoří těsně přiléhající těsnění, které snadno rozpoznáte díky jeho modré barvě a snadno jej tak odlišíte od potravin
K odlehčení tahu přivedených kabelů slouží dvojitá fixace vnitřního těsnění a přídavné svěrné čelisti. Při-pevněné kabely odpovídající hygienickým nárokům se vyznačují vysokou chemickou i teplotní odolností. Ušlechtilá ocel a použitá těsnění jsou odolná proti čistícím a desinfekčním prostředkům, kyselinám, lou-hům a kondenzátu, používaným v potravinářském průmyslu.
Vedle potravinářského a cukrářského průmyslu nachází rozváděče HD od Rittalu využití i v dalších obo-rech, například v technice čistých prostor (farmaceutický průmysl a průmysl polovodičů), biotechnologií a aseptických oblastech (nemocnice apod.).

rittal_1_3
Rozváděč HD - speciální vložka uzávěru dveří
rittal_1_4
Rozváděč HD - speciální kabelové průchodky

rittal_1_5
Rozváděč HD - speciální podstavec

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky