Domů První plovoucí jaderná elektrárna byla porotou Asian Power Awards označena za projekt roku v jaderné energetice

První plovoucí jaderná elektrárna byla porotou Asian Power Awards označena za projekt roku v jaderné energetice

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pátek, 27. listopad 2020

Plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov připlouvá do PevekuPlovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov, která se nachází ve městě Pevek na severozápadě Ruska, je nejsevernější jadernou elektrárnou na světě. V říjnu 2020 byla tato elektrárna ruské korporace pro atomovou energii Rosatom prohlášena časopisem Asian Power za projekt roku v oblasti jaderné energetiky.

Akademik Lomonosov byl uveden do komerčního provozu v květnu 2020 a stal se opravdovým průlomem v zabezpečování odlehlých oblastí Ruska energiemi.

Kromě samotné elektřiny blok obcím a průmyslovým podnikům v okolí Peveku dodává také teplo. V budoucnu se tato elektrárna stane spolehlivým zdrojem světla a tepla pro celý region.

Elektrárna používá dva reaktory typu KLT-40S, které vznikly na základě dlouhých desetiletí provozu jaderných ledoborců. Staly se základem pro vývoj modernějších reaktorů RITM-200, které zabezpečují energii pro novou generaci jaderných ledoborců Rosatomu a které bude používat nová série plovoucích jaderných elektráren. Jde o první moderní malý reaktor, který byl uveden do provozu.

Soutěž Asian Power Awards vybírala lídry asijského energetického sektoru už po šestnácté. Pořadatelem této soutěže je singapurské vydavatelství Charlton Media, které vydává jeden z nejvýznamnějších asijských energetických časopisů Asian Power. Porotu tvořili lidé z firem The Lantau Group, KPMG Advisory, Pinsent Masons, AFRY a YCP Solidiance.

Do soutěže se v roce 2020 zapojilo přes 50 společností, včetně B.Grimm Power, Mitsubishi Power, Ltd., China Resources New Energy (Huanxian) Wind Power Co., Ltd. a dalších.

 

 

Pro informaci:

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

 Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.

 

Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

 

 

 

 

 

 

Kontakt pro tisk: Zuzana Sommerová, tel. 777 919 942, e-mail: sommerova@essco>

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky