Domů

Analýza rušení v rozvodné síti s využitím zapisovačů a osciloskopů - 1. část

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel TR instruments, spol. s r.o.   
Pondělí, 23. leden 2012

tr_instruments_3_titlV současné době se v důsledku existence stále většího počtu spínaných zdrojů setkáváme s problémem nežádoucího rušení elektrické sítě, vzniklé především zavlečením signálů o vysoké frekvenci. Pro analýzu těchto rušení nabízí řada světových výrobců široké spektrum dedikovaných měřicích přístrojů, které umožňují jednak harmonickou analýzu až do 50. harmonické, záznam přechodových dějů v řádu jednotek kHz, rychlý záznam rozběhových proudů, měření napětí, proudů a výpočet výkonů.

Pro kvalitnější analýzu rušení v rozvodné sítí jsou k dispozici sofistikované záznamníky a zapisovače, které nabízejí podstatně detailnější informace o sledovaném ději. Tyto speciální záznamníky pracují se vzorkovací frekvencí až 1 MHz. Je tedy možné sledovat rychlé děje v trvání jednotek μs. Mezi tyto záznamníky patří přístroje DAS20 a DAS40 francouzské firmy Sefram, které pracují se vstupním napětím až 1 000 V a lze je přímo připojit k rozvodné síti.

tr_instruments_3_1
Obr. 1 DAS40

Zapisovače Sefram DAS20 a DAS40

Firma Sefram se již několik let úspěšně věnuje vývoji a výrobě speciálních vícekanálových zapisovačů – dataloggerů. Pro tento rok připravila dvě novinky. Přístroje DAS20 a DAS40 (Obr.1), které vycházejí z předchozího stolního provedení výkonného vícekanálového zapisovače DAS1400. Jde o bateriově napájené přenosné přístroje, které si zachovaly všechny dobré vlastnosti stolního přístroje a přidávají další funkce navíc.

Zapisovače DAS20 a DAS40 jsou programovatelné (DAS20 dvoukanálový a DAS40 čtyřkanálový) přenosné zapisovače, pracující v reálném čase. Přístroj je vybaven galvanicky oddělenými analogovými vstupy, které lze použít pro záznam napětí, proudu, teploty (lze přímo připojit snímače PT100 nebo PT1000) a dále logickými kanály pro záznam digitálních průběhů. Vstupní A/D převodníky pracují se 14-bitovým rozlišením. Vzorkování do rychlé vnitřní paměti o velikosti 32 MB probíhá s periodou 1 μs (frekvence 1 MHz). Každý kanál má vlastní A/D převodník. Nejde tedy o multiplexované vstupy s jedním společným A/D převodníkem pro všechny kanály. Zapisovače obsahují vnitřní pevný disk o kapacitě 8 GB, na který lze ukládat vzorkovaná data maximální rychlostí 100 KSa/s. Zapisovače mohou být vybaveny zabudovanou termotiskárnou, kterou lze využít všude tam, kde není vhodný elektronický záznam z důvodu zcizení nebo úniku citlivých dat.

tr_instruments_3_2
Obr. 2 Záznam dat do paměti

Záznam dat (obr. 2) může probíhat v několika režimech. V „on-line" režimu jsou data tisknuta přímo na termopapír, kdy lze tímto způsobem zaznamenávat zejména dlouhotrvající pomalé děje. V „paměťovém" režimu, díky přímému ukládání do vnitřní paměti, lze zapisovače s výhodou použít pro záznam krátkodobých přechodových dějů. V „souborovém" režimu jsou data ukládána na vnitřní pevný disk nebo na externí USB flashdisk. V tomto režimu umožňují zapisovače dlouhodobý záznam rychlých dějů, jejichž délka je omezena pouze kapacitou zvoleného média. V dalším režimu „Go-NoGo" lze data zaznamenávat v určitých časových rámcích, kdy jde o záznam především neopakujících se průběhů či událostí. Zapisovače mohou pracovat v režimu jednofázového a třífázového analyzátoru elektrické sítě (obr. 3) se záznamem dat na flashdisk. Průběžně je zobrazován Fresnelův diagram, osciloskopický náhled průběhu signálu a zastoupení jednotlivých frekvencí u harmonické analýzy (obr. 4).

tr_instruments_3_3
Obr. 3 Analýza sítě

tr_instruments_3_4
Obr. 4 Fresnelův diagram, osciloskop, harmonická anlýza

tr_instruments_3_5
Obr. 5 Nastavení triggeru

Ovládání přístroje je velmi snadné díky jednoduchým příkazům zobrazovaným na širokoúhlém 7΄ LCD displeji. Volitelné parametry měření jako jsou nastavení triggeru (obr. 5), rozsahů, mezí, alarmů a dalších, lze jednoduše ovládat pomocí klávesnice a dotykového ovladače na přední straně přístroje. Přístroj je vybaven rozhraním USB pro připojení USB flashdisku, externí myši nebo klávesnice. Zapisovač DAS40 lze také ovládat a programovat přes rozhraní Ethernet (obr. 6). Přístroj je vybaven akumulátorem Li-Ion s kapacitou 6,5 Ah, který poskytuje až 10 hodin provozu.

tr_instruments_3_6
Obr. 6 Ovládání pomocí rozhraní Ethernet

Univerzální analogové vstupy umožňují přímo pracovat s vstupním napětím až 1 000 V, se vzorkovacím kmitočtem 1 MSa/s a šířkou pásma 100 kHz. Zapisovač měří efektivní hodnotu střídavého napětí včetně střídavého napětí se stejnosměrnou složkou. Kromě měření napětí, proudu, teploty a frekvence, lze zapisovač používat i v režimu čítače. U analogového vstupu můžeme zvolit některý ze vstupních filtrů 10 Hz, 100 Hz, 1 kHz a 10 kHz. S naměřenými daty lze dále provádět matematické operace buď v rámci jednoho kanálu, nebo mezi více kanály. Během záznamu jsou zobrazovány minimální a maximální dosažené vstupní úrovně, společně s hodnotou úrovně spouštění záznamu (triggeru). Jelikož vstupní rozsah měření přímo koresponduje s celkovou šířkou zobrazovaného průběhu na displeji, přístroj umožňuje nastavení jednak rozsahu kanálu, offsetu, nulové a střední hodnoty. Zapisovač DAS40 je dále vybaven šestnácti logickými kanály s rozšířenými možnostmi spouštění a generování výstupních alarmů.

 

TR instruments, spol. s r.o.
Křižíkova 70
612 00 Brno
tel.: +420 541 633 670
fax: +420 541 633 859
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.trinstruments.cz

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky