Domů

Vysoká flexibilita vačkových a výkonových spínačů SONTHEIMER

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Ing. Ladislav Sůva, JORK, spol. s r.o.   
Sobota, 30. květen 2009
vacky_jork_titlSpolečnost Jork je odborné veřejnosti známá svou prodejní a poradenskou činností v oblasti komponentů pro průmyslovou automatizaci. Vedle nabídky osvědčených výrobků firem Siemens, Rose, Hummel a dalších dodává na tuzemský trh vačkové a výkonové spínače firmy Sontheimer.

Společnost JORK se zabývá nabídkou a prodejem vačkových a výkonových spínačů nn na českém trhu již od počátku devadesátých let. Po té co ze seznamu světových výrobců zmizela švýcarská značka Sprecher+Schuh, hledala nového dodavatele a v roce 2000 získala zastoupení renomované německé firmy Sontheimer.  Tento výrobce, sídlící v Norimberku má již více než šedesátiletou tradici. Za tuto dobu si vybudoval vlastní konstrukci, lisovnu plastových dílů,  výrobu kovových součástí a samozřejmě  montáž.  Díky tomu má každý vypínač plně pod kontrolou svého systému kvality od příjmu výchozí suroviny až po hotový výrobek.  Trvalým kontaktem se zákazníky a reagováním na jejich požadavky rozvinula svůj sortiment do užitečné šíře.
vacky_jork_1

Vačkové spínače

Z palety více než 120 standardních spínacích schémat patří k nejoblíbenějším pět variant  přepínačů 1-0-2 v jedno až čtyřpólovém provedení, stupňové přepínače 1-2-3.. až po šestnáct poloh. Pro aplikace s měřícími přístroji je k dispozici po sedmi variantách voltmetrových a ampérmetrových přepínačů. Pro spínání trojfázových motorů jsou k dispozici nejen přepínače hvězda-trojúhelník a reverzace, ale také dvoustupňové a Dahlanderovy pro přepínání otáček dvojvinuťových  motorů a také pro spouštění jednofázových motorů. Tato jednoduchá a spolehlivá řešení se mohou zdát anachronizmem vedle nabídky frekvenčních měničů a moderní  řídící techniky, avšak zde zase najde uplatnění paleta spínačů binárního kódu pro zadávání číslic přes digitální vstupy. Například pro přepínání z předvolených otáček na frekvenčním měniči. Řada aplikací ovšem vyžaduje zcela specifickou kombinaci spínacích poloh. V tom případě je možno se obrátit na techniky Jorku a spolu s nimi vyspecifikovat „zákaznické provedení“ dokonce i pro jedinou aplikaci. Rovněž je možno objednat štítky ovladačů se zákazníkem specifikovanými texty.
Z hlediska upevnění jsou k dispozici  zavedená řešení k montáži na panel buď šrouby nebo centrální maticí, montáž na základnu nebo na DIN 35mm lištu a zapouzdřená provedení v krytí IP65.
Pokud jde o proudovou zatížitelnost, jsou nejoblíbenější řady 10A a 25A, kde jsou vedle stávajících řad (6E resp, 8E) novinkou letošního roku řady 4E a 13E směřující k dalšímu snížení rozměrů, především zástavné hloubky. Velikostní řada ovšem pokračuje v několika dalších modulech až do 250A a dále je pak paralelní kombinací spínacích prvků dosahována proudová zatížitelnost až 1600A  Při takovém rozsahu přijde vhod  výběr několika tvarových provedení ovladače  od jednoduché šipky po dvojzvratnou páku a také na 70 „Z“  atributů individuálního přizpůsobení pro těsnění, dodatkové kryty, možnosti zamykání a podobně.
vacky_jork_2

Výkonové spínače

Zcela odlišnou konstrukcí se vyznačují výkonové spínače HLT a NLT. Jde o sortiment hlavních a nouzových vypínačů ve tří, čtyř a šesti pólovém provedení a zatížitelnosti od 16A do 250A. K dispozici jsou opět montážní provedení na panel a na základnu respektive na lištu DIN35mm a také zapouzdřená  v krytí IP65. U provedení na základnu se stavitelnou hřídelí a ovladačem ve dveřích rozváděče je možno volit variantu, která nedovolí otevření rozváděče v poloze zapnuto. Na základní těleso je možno montovat zleva i zprava další příslušenství jako jsou čtvrtý a nulový pól, PE svorka, pomocné kontakty a přídavné kryty svorek. Právě toto příslušenství bylo v posledních letech inovováno a sjednoceno, takže například pomocné kontakty HE11 a HV11 je možno použít pro všechny velikosti od 16A do 250A.  Také velikostní řada 180A a 250A byla modernizována a vybavena novou uzamykatelnou pákou ovladače pro snadné ovládání již mohutného spínače.
Samostatnou kapitolou jsou tří a čtyř pólové přepínače sítí řady ULT 25A až 250A. S vypínači sdílí konstrukci i příslušenství , ale rozšiřují se možnosti aplikace. Zvláště oblíbená jsou provedení ULTxx/3T a 4T pro montáž na lištu DIN35mm s ovladačem na tělese. Díky konstrukční výšce  je možné nižší ampéráže těchto přepínačů montovat i do většiny instalačních rozváděčů  mezi jističe.
Zcela nezastupitelnou úlohu mají výkonové vypínače řady N3 a H3 s podpěťovou cívkou 24, 230 a 400VAC. Například při aplikaci takovéhoto spínače na pracovním stroji (pila, bruska aj.) nedovolí vypínač po výpadku a obnovení sítě samovolné rozběhnutí stroje.
vacky_jork_3

Poradenství

Pro nejběžnější aplikace si zájemce snadno vybere vhodný typ z přehledového katalogu, ale mnoho aplikací klade na spínače zcela specifické požadavky, kde s řešením pomohou technici společnosti Jork. Ti mají  řadu zkušeností a v součinnosti s výrobcem a Vámi budou řešit aplikaci jak z hlediska spínacích schémat tak i dimenzování pro různé zátěže např. pro spínání ss proudů a podobně. Rovněž „Z“ atributy individuálního přizpůsobení z hlediska montáže, způsobů zamykání aj. vyžadují hlubší znalost možností kombinace a je lépe se s nimi obrátit na techniky firmy Jork. 
Výrobce strojů jistě bude zajímat, že vypínače *LT splňují normu EN 609 47-3, čl.5.3.2 pro použití jako hlavního vypínače v kategorii AC23B.  Tytéž vypínače byly testovány i pro stejnosměrnou zátěž DC21A a jsou k dispozici spínací schéma pro napětí 220-800VDC při proudech 16-125A.
Všechny přístroje Sontheimer splňují shodu se směrnicí RoHS 2002/95/EC a firma rovněž vydala prohlášení o splnění nařízení Reach č. 1907/2006.
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky