Domů

V současné době přichází na trh nová verze editoru elektrotechnických schémat ProfiCAD

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Václav Jedlička   
Sobota, 23. srpen 2008
proficad_titlJedná se o verzi 5, která přináší několik dlouho očekávaných vlastností. ProfiCAD je český program pro kreslení elektrotechnických schémat. Lze s ním kreslit slaboproudá, silnoproudá i sdělovací schémata, jednodušší mechanické nákresy a mnoho dalších druhů výkresů. Za více než osm let existence si získal mnoho příznivců.
Mezi jeho uživatele patří malé, střední i velké firmy českého průmyslu. Díky své jednoduchosti a nízké ceně je produkt oblíben na středních školách a učilištích, kde je používán k výuce. Zájem o program v zahraničí si vyžádal vytvoření anglické verze (www.proficad.com).

Sjednocený editor

ProfiCAD má společný editor schémat, značek i popisových polí. Znamená to, že například kreslení značky probíhá stejně jako kreslení schémat - je k dispozici rastr, UNDO, klonování, export atd. Protože editory jsou společné a vypadají stejně, byly zavedeny různé barvy pravítek, aby se od sebe odlišily.

HTML clipboard

typ dokumentu koncovka
schéma .sxe
značka .ppd
popisové pole .ptb
integrovaný obvod .picd

Pravoúhlé kreslení

Pokud během kreslení čar přidržíte klávesu Ctrl, čáry se kreslí vodorovně, svisle nebo pod úhlem 45°. Obdélníky a elipsy jsou v tomto režimu kresleny jako čtverce a kruhy.

Zvýraznění objektů

Grafické objekty pod kurzorem myši jsou kresleny zvýrazněně, což zjednodušuje jejich vybrání. Než stisknete levé tlačítko myši, máte jistotu, že klikáte na správném místě.

Vlastní styly čar

Byly rozšířeny styly čar a je možnost nadefinovat si vlastní styly čar.

proficad_1

Seznam vodičů

Lze vygenerovat a tisknout seznam vodičů s názvem vodiče a údajem odkud kam vede.

proficad_2

 Popisová pole

Je možné vytvořit vlastní popisová pole a ty pak používat v dokumentech.

proficad_4

Panely

ProfiCAD používá několik panelů. Tyto panely lze libovolně přemisťovat, nastavit je aby se automaticky schovávaly a šetřily místo nebo úplně zavřít.

Seznam značek - slouží k výběru značky, která bude vložena do dokumentu.

Seznam oblíbených - často používané značky, které se sem uživatel sám přetáhnul.

Průzkumník - zobrazuje seznam objektů v daném dokumentu. Zjednodušuje orientaci v složitějších dokumentech. Umožňuje smazat objekty, které byly do dokumentu vloženy omylem a nejsou vidět - například dvě stejné značky na sobě, čára která nikam nevede atd. Vymazáním těchto přebytečných objektů dojde ke zrychlení práce s dokumenty.

Vlastnosti - slouží k nastavení vlastností aktivního objektu.

IO - slouží k nastavení vlastností značky integrovaného obvodu.

Automatické rolování
Automatické rolování bylo vylepšeno.

  • rolování se spustí až těsně u okraje okna programu
  • spustí se až po menší prodlevě
  • nespustí se, pokud je ukazatel myši vně okna programu. Z toho vyplývá, že spolehlivě se spustí, pouze pokud je okno programu maximalizováno

Díky těmto opatřením už nedochází k nechtěnému rolování při sebemenším přiblížení k okraji okna (např. při pokusu o stisk ikony, výběr z menu atd.).

proficad_3

Nové možnosti v nastavení

Možnost zapnout/vypnout zobrazování pravítka (Systém - Ovládání). Možnost nastavení průměru tečky, která znázorňuje propojení vodičů (Systém - Ostatní).
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky