Domů EPLAN představuje Smart Wiring Application

EPLAN představuje Smart Wiring Application

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Neděle, 10. duben 2016

Smart_Wiring_ApplicationVizualizace postupu pro zapojování rozváděče 

Propojování komponent řídicí techniky v rozváděči vyžaduje hodně času a zkušeností. EPLAN ovšem tento proces značně zjednodušuje: na veletrhu Hannover Messe představí nový software Smart Wiring Application. Tento software vizualizuje zcela digitálně všechna propojení a výrobní data potřebná pro výrobu a montáž. Výhodou je, že přímo v softwaru jsou již zahrnuty znalosti o řídicí technice. Uživatelé zejména ocení úspory času v případě, kdy je ještě třeba projekt na poslední chvíli upravit. Software totiž snadno zvládne porovnání několika verzí projektu – úkol, který je při manuální přípravě výroby často velmi složitý a vyžaduje velkou pečlivost.

Smart Wiring Application: Smart Wiring Application na základě technických dat projektu vytvoří podrobný postup zapojování komponent v rozváděči.

Monheim, Německo, 4. března 2016 – Smart Wiring Application neboli aplikace pro chytré propojování: již název prozrazuje, k čemu je nový software určen – výrazně zjednodušuje celý proces propojování komponent řídicí techniky v rozváděči. EPLAN toto nové řešení představí na veletrhu Hannover Messe.

Ať jde o popis zapojení zdroj/spotřebič, popis svorek, návrh průřezů, barev a délek vodičů, jejich zakončení nebo přesný návrh vedení kabelových tras, nový software umožňuje přehlednou vizualizaci a poskytuje všechny potřebné informace a technická data pro montáž řídicí techniky do rozváděčů. Výhodou je vytvoření postupu zapojování podle schémat řídicích obvodů a regulačních smyček: již není třeba zdlouhavý proces, který vyžadoval značné zkušenosti a byl zdrojem častých chyb.

Digitální reprezentace zapojení v softwaru Smart Wiring Application odpovídá 3D návrhu v systému EPLAN Pro Panel. Nová aplikace však může zvýšit produktivitu montáže rozváděčů dokonce i bez 3D modelu. Do programu lze např. načíst informace z tabulky v Excelu; v tomto případě program sice nedokáže vytvořit 3D vizualizaci kabelových tras a postupu montáže kabelů, ovšem postup zapojování krok za krokem stejně jako srovnání různých tabulek zapojení při změnách projektu jsou k dispozici. Montéři mají v každém okamžiku jasnou informaci o celém procesu zapojování, o tom, co je třeba ještě zapojit, jaké změny bude nejspíš nutné udělat a jak je provést. Software Smart Wiring Application bude dostupný od verze platformy EPLAN 2.6 v září 2016.

Aplikace provádí postupem montáže

V přehledném navigačním menu jsou popsána jednotlivá propojení. Tato informace je rozšířena o vizualizaci zařízení, včetně svorek a navržených kabelových tras pro vodiče v rozváděči. Software dále poskytuje informaci o požadovaných průřezech vodičů, použitých barvách a způsobu zapojení svorek – např.  krimpování nebo svařování ultrazvukem. Přesně znázorněno je také sdružení kabelů. To všechno dohromady znamená, že software jasně a jednoduše popisuje každé spojení a každý pracovní krok. Jakmile je propojení kompletně provedeno, označí se ve schématu, podobně jako na semaforu, zelenou barvou. To je velmi užitečné, jestliže dokončení montáže nelze zvládnout za jednu směnu: kolegové z nové směny mohou začít pracovat tam, kde předchozí směna skončila.

Snadné změny na poslední chvíli

Význam softwaru Smart Wiring Application se projeví zejména tehdy, když je třeba na poslední chvíli realizovat změny v projektu, navrženém např. v softwaru EPLAN Pro Panel. Prostřednictvím Smart Wiring Application lze obě varianty projektu navzájem snadno porovnat a software dokumentuje všechny rozdíly mezi nimi – tím ušetří uživateli velké množství času, který by musel vynaložit, kdyby se obě varianty projektu musely porovnávat ručně. Software najde všechna spojení, jež už byla zapojena, ale musí být se změnou odstraněna, a všechna spojení, která musí být dodatečně realizována. Odpadá tedy všechna práce s vyhledáváním propojení a promýšlením, jak změny projektu ovlivní celkové zapojení a proces montáže.

Technické pozadí

Při výrobě rozváděčů s řídicí technikou je (podle specifické úlohy) až 43 % celkové doby vynaloženo na propojování komponent. Tento proces je časově velmi náročný a vyžaduje velmi zkušené pracovníky. Co přesně musí být propojeno a jaká je optimální trasa požadovaných kabelů? Odpovědi na tyto otázky se zpravidla hledají ve schématech, která představují základní dokument pro propojování komponent v rozváděčích. Specializovaní odborníci tak musejí stránku po stránce procházet schémata stovek řídicích obvodů a regulačních smyček, aby vypracovali tabulku zapojení a návod pro montáž a instalaci rozváděče. Realizace přitom nemusí být v každém případě jednoznačná. Software Smart Wiring Application dokáže výrazně ušetřit dobu potřebnou pro tuto činnost, a odborníci se tak mohou věnovat efektivnější práci.

Výhody softwaru Smart Wiring Application:

-        integrovaný postup práce od požadavků zákazníka přes projektové a konstrukční práce až po výrobu a testování rozváděče,

-        stoprocentně digitální data,

-        zapojení bez nutnosti číst schémata řídicích obvodů,

-        perfektní vizualizace,

-        postupné pokyny pro montážní pracovníky,

-        porovnávání verzí projektů při změnách na poslední chvíli,

-        zaznamenávání stavu zapojení,

-        lepší rozložení pracovního nasazení.

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky